Поєднати непоєднуване: знайти час на мрію

Чи думали ви колись про те, аби займатися з дитиною однією справою? А як поєднати захоплення і вписатися у жорсткий графік? Історія однієї маленької дівчинки і її мами, яка спробувала детальніше з'ясувати чому її донечка так любить балет і, водночас, присвятити собі трохи часу.

maryana-kuzko
Мар'яна Кузько
  • 3–4 хвилини
161
Поєднати непоєднуване: знайти час на мрію

Що роблять мами протягом тієї години чи двох, поки дитина займається малюванням, танцями чи спортом? Зазвичай ( і ми теж так робимо) мами ( а особливо тати) нудяться, читають, сидять в телефоні або ж розмовляють між собою. Звісно, можна ще спробувати втекти і за годинку збігати на закупи чи випити горнятко кави, (але то тільки, якщо дитина дозволить вийти за межі закладу). Я теж, так чи інакше, жила за цією схемою і з нетерпінням чекала часу, поки донечка підросте і на свої заняття ходитиме самостійно (бо сина на заняття водить тато).

Коли у мами поєднується робота, ще якась робота і ще якась робота, а ще як діток більше, ніж одне, то часу для себе катастрофічно бракує. Робочий будень виглядає, як вежа з цеглинок, яку треба скласти - випаде одна, посиплеться вся конструкція. І часто ту годинку багато хто сприймає як свій законний час на “видихнути і перезавантажитись”. Таких “годинок“ за тиждень може назбиратися три-чотири, а це вже щось. Десь в цьому місці з’являється відчуття марно втраченого часу, але інтереси дитини передусім. Можна до цієї роботи залучити бабусь, нянь і витрачати час ефективніше, але цього місяця я знайшла цікаву альтернативу, щоб “і вовки ситі,і вівці цілі”. В Дарининій балетній школі L.Stage запропонували мамам не просто сидіти і чекати на своїх малят, а позайматися також. В той ж час, коли займається і дитина.

poyednaty-nepoyednuvane-znayty-chas-na-mriyu-1

Балет для дорослих вже не новинка для Львова, але таку концепцію поєднання серйозних занять дитини і любительських для мами зустріла вперше. Сумнівно, що я б відважилася би спробувати спеціально (більше того, я б про таке і не подумала!). Але коли ось тут поруч займається твоя дитина, яка вже всі вуха продзвеніла і ти хочеш-не хочеш, але стаєш в темі. І коли вже думала про якісь фізичні навантаження, але додаткового часу в добі немає. Коли частина мам, з якими ти часом сидиш і чекаєш на дитину вже відважилися і кажуть, що це круто. І шукати на це час непотрібно, бо він вже закладений в твою маленьку вежу. Здається, таке могла придумати тільки інша мама, яка добре це знає і розуміє.

Для себе плюсів знайшла кілька різних. В мене з’явилось три години на тиждень на себе особисто, коли можна переключитися на нехарактерний вид діяльності і абсолютно перезавантажити мозок. Чекати на дитину стає геть не нудно і зникає відчуття марнування часу. І, напевно, найважливіше - ти можеш краще розуміти свою дитину, її захоплення, чим живе і чому її так зачіпає. Вам точно є про що поговорити детальніше - донька таку ініціативу сприйняла дуже радісно і емоційно!

"Клас "балет для батьків" - унікальний! Записуєш дитину на гурток - сидиш і чекаєш годину... А сама хочеш кудись піти - просиш бабусю чи дідуся побути з дитиною. А так 2в1 - заняття паралельні, в одному приміщенні. І дитина танцює, і мама у формі!" - каже засновниця школи, балерина Ірина Довгановська.

poyednaty-nepoyednuvane-znayty-chas-na-mriyu-2

Колись у Львові не було куди сходити з дітьми, тепер ж це стало нормальною і звичною практикою. Може, скоро стане нормою і пропозиція занять для батьків в час очікування?

Фото з архіву балетної школи "L.Stage"

Наші партнери

Львівська обласна державна адміністраціяУправління молоді та спорту Львівської міської ради1325 Жінки, Мир, БезпекаУкраїнський Жіночий ФондПосольство Королівства Нідерландів в УкраїніДані містЛьвівська група підтримки грудного вигодовуванняДитяча Планета - Найбільша мережа парків святкування днів народження в УкраїніТурклуб 'Манівці' - Завжди на хвилі пригодКлініка ЗаблоцькогоЛьвівська обласна бібліотека для дітейДитячий садок ПташеняХолдинг емоцій «!FEST»Зелена Коробка - Green BoxЯкісне харчування для домашніх тварин від КормотехМолоДвіж Центр. ЛьвівПриродні Права УкраїнаГО 'Доули Львова'Компанія ЕнзимПласт - Національна скаутська організація УкраїниAbra agency - Креативна веб-агенціяUNICEF УкраïнаГромадська організація 'Центр Жіночі Перспективи'Українська жіноча демократична мережаЕко-спільнота ЛьвівБлагодійний фонд МХП ГромадіКомірка ЛьвівZero waste LvivРада Європи в УкраїніЛьвівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ УкраїниЦентр громадського моніторингу та дослідженьЛьвівський регуляторний хабСлінгомами Львова