Місце, звідки повертаєшся добрішим

У ведмежому притулку "Домажир" щасливо продовжується історія не одного ведмедя. Потап, Настя, Машутка, Бодя, Христина, Тайсон, Маня - ті, кого наразі вдалось порятувати від жорстокого поводження їхніх власників, переселити з кліток у максимально природні умови та надати психологічну реабілітацію. Це місце однозначно стане улюбленим як для маленьких так і дорослих львів'ян.

yulia-hvozdovych
Юлія Гвоздович
  • 4–5 хвилин
743
Місце, звідки повертаєшся добрішим

Тайсон - кремезний бурий ведмідь, який ходить з однієї сторони в іншу рівно на 8 кроків, хоча вольєр у нього величезний... Саме у клітці такої довжини його утримували мисливці для притравки своїх собак, однак і досі ведмідь страждає т. зв. стереотипією - повторенням рухів, яким він займався впродовж тривалого часу.

Христина - маленька світла тянь-шанська ведмедиця, яка постійно "пританцьовує". Попередній господар тренував її для циркових виступів під конкретну музику на гарячій поверхні, так щоб тварина сама навчилась піднімати лапки. Виходячи на сцену під ту ж музику, вмикались умовні рефлекси та ведмедиця немов "пританцьовувала". Музика, на щастя, закінчилась, а витренувані жахливими обставинами звички - ні. До того ж Христина хворіє на цироз печінки, бо господар поїв її алкоголем...

У кожного ведмедя у притулку "Домажир" своя страшна історія, яка завершилась завдяки добрим справам зоозахисної організації "Чотири лапи". Цій організації наразі вдалось врятувати 7 ведмедів, які утримувались у неналежних умовах в Україні, а сама територія розрахована на 30 тварин. Основна мета притулку - надати місце проживання ведмедям, забраних від людей, що над ними знущались, та максимально забезпечити тваринам психологічну реабілітацію через повернення до відповідних умов, нормалізації харчування, ветеринарного огляду, лікування, ігор та забав. Однак притулок також є відкритим для дорослих та маленьких відвідувачів, які б хотіли споглядати за життям диких тварин.

Отож, ведмежий притулок "Домажир" розташувався у тихому місці посеред хвойно-листяного лісу мальовничого Розточчя, тож можна сміло планувати провести тут із сім'єю не одну годину :) До нього нескладно добратись легковим авто по трасі на Яворів. На жаль, громадський транспорт туди не їздить. На всіх зї'здах та поворотах доріг будуть відповідні вказівники.

Вартість квитка різна: для дорослих 60 гривень, дітей від 5 років - 30, студентський - 40, а для великої сім'ї - 150 гривень.

mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym1

Сам притулок складається із кількох величеньких вольєрів, поміж якими йде стежка для відвідувачів. Біля каси є столики із накриттям, де можна влаштувати зручно перекус, а при бажанні навіть придбати його у невеликому кафе. Для сімей із дітьми та для людей з інвалідністю також передбачені відповідні зручності :)

mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-2mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-3

Дуже радимо на саму екскурсію брати вашу дитинку у переноску (слінг чи ерго) або у візочок з великими колесами, бо "тростинки" з маленькими колесами по доріжці з дрібного щебеню буде важко пхати до переду.

Вольєри з ведмедями відгороджені від людей високою сіткою із захистом під електричною напругою, так щоб ведмедям точно ніхто не загрожував: ) Нам навіть дечим це нагадало старезний фільм про парк Юрського періоду :)

mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-4

Настю, Бодю та Потапа, які живуть на найбільшій території спочатку і не розгледиш у кущах, але пізніше обов'язково зустрінете їх у грі або за трапезою)))

mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-5mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-6

Завершує екскурсійну стежу великий оглядовий майданчик, звідки видно ще чотирьох ведмедів - Маню, Машутку, Христину та Тайсона. Ми впевнені, що їхні історії життя не залишать вас байдужими та змусять задуматись над місцями, де ви могли бачили ведмедів, що утримуються неналежно. Можливо, хтось навіть захоче долучитись у зоозахисники :)

mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-7
mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-8

А маленьких дослідників звірят потішить у кінці екскурсії дитяча мотузкова лазанка, яка лише щойно змайстрована. Нові враження та трохи адреналіну гарантовано!

mistse-zvidky-povertayeshsya-dobrishym-9

Загалом, з притулку "Домажир" ми виїхали із приємними відчуттями, що є в нашій країні добрі люди, які готові захищати тварин, які по суті перебували у рабстві, утримувались у малих клітках, та самі себе не могли захистити від тих ж людей... Усі бажаючі, до речі, можуть також пожертвувати кошти на розвиток притулку та долучитись до екоруху! Якщо ви помітили, що над ведмедями знущаються (утримують у вольєрах менше 30м, без водойми, рослинності, її б'ють чи знущаються), то необхідно відразу звернутися у поліцію і держекоінспекцію.

Домажир, Львівська область, 81083
067 509 3058
https://www.bearsanctuary-domazhyr.org/ua
https://www.facebook.com/BearSanctuaryDomazhyr/

Наші партнери

Львівська обласна державна адміністраціяУправління молоді та спорту Львівської міської ради1325 Жінки, Мир, БезпекаУкраїнський Жіночий ФондПосольство Королівства Нідерландів в УкраїніДані містЛьвівська група підтримки грудного вигодовуванняДитяча Планета - Найбільша мережа парків святкування днів народження в УкраїніТурклуб 'Манівці' - Завжди на хвилі пригодКлініка ЗаблоцькогоЛьвівська обласна бібліотека для дітейДитячий садок ПташеняХолдинг емоцій «!FEST»Зелена Коробка - Green BoxЯкісне харчування для домашніх тварин від КормотехМолоДвіж Центр. ЛьвівПриродні Права УкраїнаГО 'Доули Львова'Компанія ЕнзимПласт - Національна скаутська організація УкраїниAbra agency - Креативна веб-агенціяUNICEF УкраïнаГромадська організація 'Центр Жіночі Перспективи'Українська жіноча демократична мережаЕко-спільнота ЛьвівБлагодійний фонд МХП ГромадіКомірка ЛьвівZero waste LvivРада Європи в УкраїніЛьвівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ УкраїниЦентр громадського моніторингу та дослідженьЛьвівський регуляторний хабСлінгомами Львова